Bílá sobota ve znamení obžerství

Jako předkrm bruschetta rustic s vajíčkovou pomazánkou s pažitkou a přílohový salátek z rukoly, řepy, mrkve a slunečnicových semínek.

Následuje hlavní chod v podobě artyčoku na páře s citronovým olejem a jarním bramborovým salátem s ředkvičkou, skalní pažitkou a sojanézou.

Opasky povolujeme ještě přdedtím, než přijdou na řadu mini-mazanečky

1 balíček čerstvého droždí
100g třtinového cukru + 1 lžíce do kvásku
200–250ml mandlového mléka
500g polohrubé mouky
+ trocha hladké mouky na poprášení těsta
50g spařených a opláchnutých rozinek
rum
2 lžíce vanilky
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
špetka muškátového květu
špetka mletého anýzu
4 lžíce drceného lněného semínka
pokrájené oloupané mandle
150ml rýžového oleje
rozpuštěné rostlinné máslo Alsan na potření
moučkový cukr na poprášení

Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby se mu dobře kynulo. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkou, solí, citronovou kůrou, lněným semínkem a kořením. Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí a nakonec i rýžový olej. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.

Těsto poprašte moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout cca dvě hodiny. Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Posypte zbylými mandlemi a dejte na pět až deset minut zprudka zapéct (na 200°C), pak zmírněte teplotu na 150–160°C a zvolna dopékejte.

V průběhu můžete bochánky přestříkat olejem, aby měly kůrčičku. Upečené mazance ihned potřete rozpuštěným máslem, přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Podáváme poprášené moučkovým cukrem.

Krásné velikonoce a nezapomeňte, jde to i bez vajec!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář