Lesní koláč se třtinovou krustou

Těsto:
1 hrnek tmavé chlebové bezlepkové mouky
2 hrnky světlé rýžové mouky
4 vrchovaté lžíce škrobu
1 sáček jedlé sody
špetka soli
cukr dle libosti (já sladila datlovým sirupem)
1 a půl hrnku vody
Lžíce vinného octa
4 vrchovaté lžíce kokosového oleje

Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na „menší a větší půlku“ a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Mezitím si vyhřejeme troubu na 220° C a připravíme si náplň z: pokrájené rebarbory, borůvek (mohou být jahody, ostružiny, maliny…), sušených brusinek, kustovnice, datlového sirupu a skořice.

Vyndáme vychlazené těsto a rozválíme jeho větší část mezi dvěma pečícími papíry. Sejmeme vrchní část papíru a těsto překlopíme do kokosovým olejem vymazané a rýžovou moukou vysypané formy. Ještě než sejmeme druhou část papíru, tak opatrně přimáčkneme těsto k formě. Sejmeme druhou část papíru a naplníme ovocem.

S druhou, menší půlkou těsta zopakujeme postup s papírem a těsto překlopíme na formu. Přesahující části odstříhneme a pak pospojujeme okaje obou částí těsta mezi palcem a ukazováčkem.

Nakonec uděláme nožem do těsta průduchy a posypeme cukrem (čím hrubější, tím lepší) a dáme péct.

Pečeme 10 minut na 220, poté stáhneme na 180 a necháme cca 30 minut propéct.

Podáváme s datlovým sirupem a vanilkovou zmrzlinou, nebo v našem případě s řádně vychlazeným shakem z mandlového mléka a banánů.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář