Chleba jako obláček

Ano, vážně je tak nadýchaný…
…a za vše může psylium, které rozpustíme ve vodě a přidáme do těsta

Světlý
– světlá bezlepková mouka (400g, já tam prostě nasypu skoro půku kilového balení – nevážím)
– sůl, cukr, půlka kostky droždí, lžíce jablečného octa, rostlinný tuk (dala jsem Alsan) a voda (400 ml) s vlákninou

Tmavý
– tmavá (chlebová) bezlepková mouka
– sůl, cukr, půlka kostky droždí, lžíce jablečného octa, rostlinný tuk (dala jsem Alsan), voda s vlákninou a slunečnicová semínka

Do směsi mouky a soli nalejeme vodu s vlákninou, rozdrobíme droždí, a zasypeme cukrem (lžíce), zakápneme octem a přidáme rostlinné máslo/olej. Vypracujeme hladké těsto, co se nelepí na mísu (zato na ruce se lepí opravdu výborně a sundat ho jde pouze houbičkou) a necháme nakynout rovnou v truhlíku vyloženém pečícím papírem (nebo vytvarujeme do bulek), potřeme olejem (stříkla jsem rýžový z rozprašovače) a zasypeme semínky (na tmavý jsme dala slunečnicová). Pečeme 15 minut na 200 a pak dalších 30 na 150° C (dobu nemám úplně přesně, chce to zkoušet špejlí, jestli se těsto nelepí).

Já si je mázla Alsanem a obložila směsí salátů, sojovým salámem se zeleným pepřem, okurkou a uzeným tofu s jarní cibulkou.

Tohle musíte vyzkoušet!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.