Moje první rizoto!

A hned s pomerančem, šafránem, koprem a mrkvičkama v medu!

Nějak jsem k tý rozblemclý kulatý rýži měla odpor a hle! Ona vůbec nemusí být rozblemclá! Jupí!

Na oleji zesklovatíme dvě šalotky, na kterých následně podusíme na kostičky pokrájené dva stonky řapíkatého celeru. Přisypeme nepropláchnutou rýži a orestujeme. Zalejeme deckou bílého vína a necháme vyvařit. Dále podléváme vývarem svařeným se šťávou z pomerančů a bobkovým listem než se rýže dodělá (cca 20 minut celkem).

Na závěr přidáme nitky šafránu (ideálně nadrcené v hmoždíři a předem rozpuštěné v pár lžících vývaru), kousky pomeranče, pomerančovou kůru, sůl, pepř, kdo chce může máslo (Alsan), ale podle mě tam bylo „oleje“ dost. A sojovou smetanu (já ji nedávala).

Mrkvičky orestujeme na másle (Alsan) nebo oleji (použila jsem rýžový) a zalejeme květovým medem. Následně podléváme zeleninovým vývarem a dusíme, než změknou. Dochutíme vanilkou, solí, pepřem, kapkou citronové šťávy, špetkou citronové kůry a sekaným čerstvým koprem.

Ach mňam, asi miluju rizota!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.