Španělský ptáček

Zajímá vás, proč je mezi českými specialitami zrovna Španělský ptáček? Název pokrmu pochází ze dvora císaře Rudolfa II., jehož matka byla Marie Španělská a na císařském dvoře tak vařili španělští kuchaři. Ti připravovali závitky s nádivkou, které byly považovány za španělskou specialitu…

Ingredience
– sojové plátky
– nakládané okurky
– sojové párky nebo jiná sojová uzenina (salám)
– uzené tofu
– tofu natural
– plnotučná hořčice
– vulkanická sůl
– sůl
– pepř
– kurkuma
– škrob
– sojová omáčka
– cibule
– lilek
– zeleninový vývar (mrkev, petržel, celer, cibule, nové koření, bobkový list)
– olej (rýžový)
– kuchyňská nit
– rýže

Návod
Sojové plátky uvaříme v zeleninovém vývaru, vyždímáme a namarinujeme ve směsi oleje, láku z okurek, sojové omáčky, cibule, soli a pepře. Připravíme si náplň v podobě: proužků párku, uzeného tofu, kyselé okurky, cibule a tofu natural obarveného kurkumou a ochuceného vulkanickou solí a pepřem. Marinované plátky si připravíme podle velikosti do dvojic. Obě půlky namažeme z jedné strany hořčicí, jednu půlku poklademe náplní a přiklopíme druhým plátkem a zavážeme do balíčku kuchyňskou nití. Balíčky pokládáme na cca 1-2 cm tlusté kola cibule a lilku, podlejeme vývarem (jen lehce, aby se nepřipálila cibule) a necháme v otevřené nádobě zapéct do křupava 15 minut na 250 stupňů. Poté podlejeme zhruba do dvou třetin výšky ptáčků a necháme 45 minut dusit pod poklicí. Zhruba v půlce jsem do výpeku přisypala pár kousků náplně (okurky, párky, uzené tofu), následně vyndáme ptáčky a výpek s kousky náplně rozmixujeme na omáčku – případně zahustíme lžičkou škrobu. Podáváme s rýží (vařím ve vývaru) sypanou sekanou petrželkou.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář