Seitan načerno

Nejstarší dochovaný recept je z roku 1810:

Seitanfix smícháme s vodou a drcenou řasou. Vytvarujeme šišku a uvaříme v zeleninovém vývaru s řasou. Zapékací mísu vymažeme olejem, vysypeme rozinkami, mandlemi, (já přidala ještě brusinky a badyán), povidla, skořici, muškátový oříšek a podlejeme tmavým pivem. Šišku seitanu jsem nařezala na hřbetě a sušené plody a mandle zastrkala dovnitř. Následně pečeme dozlatova a občas polejeme hřbet omáčkou, aby se chuť dostala dovnitř.

V moderní verzi se používají sušená jablka a meruňky, do směsi se přidává na proužky nakrájené kořenová zelenina a podléváme červeným vínem svařeným se skořicí a divokým kořením.

Podáváme s bramborovými šiškami (brambory s moukou nebo strouhankou vytvarované do šišek/noků, uvařené v osolené vodě).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář