Masopustní koblihy a Boží milosti

aneb obžerství na sv. Valentýna

Koblihy (6 ks)
– čtvrt kila mouky (hladká/polohrubá)
– 5 lžic cukru/sirupu
– 1/2 kostky droždí
– cca 1 dcl mléka
– citronová kůra
– vanilka
– špetka soli
– 50 ml oleje

Uprostřed mísy s moukou uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zelejeme mlékem (stačí pár lžic) a necháme odstát na teplém místě cca půl hodiny. Přidáme cukr, citronovou kůru, vanilku, mléko, olej a sůl a vypracujeme těsto, které necháme cca hodinku kynout. Těsto znovu prohněteme, uválíme válec. Ten rozdělíme na 6 stejných kousků, z kterých vypracujeme kuličky, rozplácneme o pracovní plochu a necháme ještě trošku nakynout. Smažíme ideálně ve friťáku cca 2-3 minuty. Někdo to rád ještě pocukrovaný nebo obalený v cukru, to už jsem si odpustila. Lze naplnit a nebo mazat marmeládou, pudinkem…

***

Boží milosti
– čtvrt kila polohrubé mouky
– lžička jedlé sody
– lžička octa
– lžíce oleje
– kůra z citronu
– 2 lžíce smetany (dala jsem ovesnou)
– 2 lžíce tuzemáku

Smícháme těsto, které případně doředíme vodou. Původně tam jsou vejce, takže jsem dala cca půl hrnku vody aby se to spojilo. Těsto necháme odpočinout v lednici, vyválíme na cca 3 mm tenký plát a vykrojíme si co je libo. Následně smažíme dozlatova (použila jsem rýžový olej), necháme odstát na ubrouscích a ještě teplé pocukrujeme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář