Bezlepkový koláč s citronovým jogurtem a rebarborovým toppingem

Rebarborové žně!

Smícháme 3 hrnky mouky, 2 lžíce cukru, 1 lžičku citronové kůry, přilejeme 150 ml oleje (nebo Alsanu na kostky) a 200 ml vody se 3 lžícemi vlákniny.

Vypracujeme těsto, které necháme vychladnout v lednici. Mezitím si dáme vyhřát troubu na 190° C a uděláme si citronový jogurt.

Potřebujeme bílý jogurt (mně nejvíc chutná Sojade), citronovou šťávu a kůru, vanilku, cukr/sirup a já dala ještě silken tofu, aby to bylo hustší. Vše rozmixujeme a dáme chladit.

Vychlazené těsto rozválíme na cca 0,5 cm tlouštku a dáme do formy (mně vyšlo na 20cm průměr, ale stačilo by i na 25cm). Dno koláče zatížíme fazolemi v pečícím papíru (aby nenakynulo a zůstalo tam dost místa na náplň). Pečeme 20 minut, pak vyndáme zátěž a na 175° C dopékáme dalších 20 minut.

Vychladlé těsto plníme citronovým jogurtem a dáme zpět chladit do lednice.

Podáváme s čerstvým rebarborovým toppingem, na který potřebujeme rebarboru (já měla 3 kousky), cukr, vodu, skořici vcelku, vanilku, černý pepř celý (3 kuličky), může být i špetka sušeného zázvoru. Vodu svaříme s cukrem a kořením, přidáme na cca 5 cm dlouhé kousky nakrájenou rebarboru a vaříme jen chvíli, aby se nerozplizla

Velká dobrota!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář