Švestkové chutney

Bloody Beet Burger z mixéru

Může mi někdo vysvětlit, jak jsem mohla bejt bez mixéru? Protože to udělá cokoliv a v řádu vteřin?! Burger z mixéru je top!

11705153_1605496859709343_8723264142147291773_o
(na dvě porce)
2 větší bulvy červené řepy
jedna střední cibule (nebo 3 jarní)
větší stroužek česneku

pár lžic cizrny (vařené nebo z plechovky)
hrst šalvěje
hrst estragonu
kajenský pepř
uzená sůl

rozmixujeme na kaši, a vytvarujeme na pečicí papír (objevila jsem „burger-press„! je to super na tvarování rovnoměrně tlusté placky!) pak peču cca 30 minut na 175° C.

11741076_1606996002892762_8223556284784648042_o


Našla jsem si bulku.


Naprosto famózní, mastnou, nadýchanou, nasládlou, tak jak to má bejt. Jenže já si čtu recept a krok po kroku zpracovávám těsto. Až je hotový. Dočítám konec receptu, kde je uvedeno 24 porcí. Mám burgery na další týden dopředu 😀

Potřebujeme kostku droždí, 1/3 l vody, 1/3 l mléka (dala jsem sojové), kilo mouky (dala jsem klasickou hladkou pšeničnou – já vím, já vím, příště je zkusím z nějaké zdravější), 200 ml oleje (dala jsem směs olivového se sezamovým), 40 g cukru (třtinového), 20 g soli. (Poměr cukru a soli je zásadní!)

Smícháme mouku, mléko a droždí a necháme chvíli makat, pak dodáme sůl, cukr a olej a zpracujeme do nelepivého, hladkého a velmi mastného těsta, které necháme kynout. Poté rozdělíme na 24 porcí a teď: musíme ty bochánky naplnit vzduchem, takže bochánek protlačujeme mezi palcem a ukazovákem a zespod do něj prsty děláme vzduchovou bublinu, kterou založíme. (Jako kdybychom dělali bublinu ze žvejky, jen místo pusy slouží kolečko mezi prstama). Bochánky pečeme na 230 stupňů cca 15 minut. V půlce pečení jsem je potřela olivovym olejem a posypala sezamem.

11800573_1609584315967264_6461842763172853460_n

Ach! Takže už umíme placku a bulku, tak teď ještě třeba švestkový chuntey! Dostala jsem už trošku unavený švestičky, tak jsem 8 ks a čajovou lžičku nadrobno nasekanýho čerstvýho zázvoru rozvařila v půlce hrnku vody a půlce hrnku třtinovýho cukru. Přidala jsem vanilku, červený víno, černý pepř, chili a špetku soli. Vaříme, dokud se to nesvaří a nezhoustne – na mírném plameni, aby se to nerozvařilo úplně na kaši a zůstaly tam kousíčky švestek.

Chutney používáme do burgerů, sendvičů nebo jako dip na hranolky. Dá se udělat i z manga, meruněk, melounu a dalšího ovoce.

11036758_1609636112628751_7965774842719628034_o

Mňam!

6 replies
  1. Klára
    Klára says:

    Tak za mě bohužel ne, nedrží tvar a chut nic moc. Vaše ostatní recepty jsou ale super, držím palce pokud máte recept na další veg burger, sem s ním 🙂

    Odpovědět
    • NomNom
      NomNom says:

      Konzistence mi drží vždy, možná se vloudila nějaká chybka.
      Další recepty na burgery najdete pod klíčovým slovem „burger“ ve vyhledávání 😉

      Odpovědět

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!