Makové mléko

Mňam! S novým mixérem si konečně užiju domácí rostlinná mléka!

Tentokrát to je makové, ale lze samozřejmě udělat úplně stejným způsobem i z jiných semínek (konopné…), dále z ořechů (mandlové, lísko-ořechové, kokosové…) či obilovin (rýžové, ovesné…)

Ideálně přes noc (zrovna ten mák není třeba máčet tak dlouho, ale třeba mandle už ano) namočíme surovinu, kterou jsme si vybrali. Voda by měla sahat lehce nad úroveň suroviny, aby jí byl dostatek na vsáknutí.

Ráno jsem jen zapla mixér a doředila vodou do požadované konzistence.

Následně zcedíme (ideální je plátýnko, aby mléko bylo úplně bez slupek – já neměla čas a zcedila to jen skrz jemné sítko, takže mikrošlupičky pronikly).

Případně dochutíme (Většinou je třeba lehce dosladit – sirupem nebo rozmixovat s datlemi. Můžeme přidat i banán nebo vanilku, kakaové boby, skořici…).

11705744_1610544302537932_5896888550252514014_o
V lednici vydrží cca 2-3 dny, ale spíš ho vypijete hned 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář