ZeroWaste odšťavňování podle Květy

Všichni šílí po fresh-džusech, ale co potom s těmi úžasnými zbytky??? Jedu teď pár dnů na šťávách a tak jsem pro vás vytvořila několik super receptů, jednoduché a rychlé – ze surovin, co má skoro každý doma 🙂

1) Krvavý hladovec 🙂

2 x červené řepy (kupuji si na šťávy bio zeleninu, chutná mnohem lépe )
3 x mrkve
1 x jablko

Já ještě nakonci proleji odšťavňovač velkou sklenicí filtrované vody, čímž se dostane i více šťávy z odšťavňovače a fresh je trochu naředěn (což si myslím není na škodu).


POZOR! Zbytky po odšťavňování nevyhazujte!

Zkoušela jsem různé rychlé recepty: ze zbytků se dělají skvělé krekry, placky, buchty, dorty či RAW tyčinky, dají se přidávat do karbanátku, burgerů, bramboráků a mnoho dalšího, dle toho zda jste odšťavňovali ovoce či zeleninu.

Já měla chuť na něco slaného a tak jsem si udělala krekry a velkou placku na wrapy.

Namočila jsem lněná a slunečnicová semínka, asi tak půlku všeho k poměru zbytků, přihodila hrst dýňových semínek, dosolila, přihodila hrst bylinek směs šalvěj a estragon (zbožňuji tuto kombinaci s červenou řepou , říkám tomu NomNomská směs dle Nikolky 🙂 )

Půlku hmoty jsem dala na krekry a do druhé přidala pár lžic psylia (výsledek pak zůstane pružný) a udělala velkou placku na plát asi 4 mm tlustou. Vše jsem šupla na 4 hodiny do sušičky na 45 stupnů (dá se vysušit i v troubě přes noc – pustíme větrák bez teploty). Krekry jsem udělala tenčí, aby se rychleji sušily (aby byly všechny stejné, používám silikonovou kulatou formičku, která původně slouží asi na volská oka 🙂 a mám i srdíčkovou, tak příště dáme srdíčkové).

Po 4 hodinách je placka hotová a krekry dle sebe bud dosušíte, aby byly křupavější či necháte jak jsou. 

Krekry jsou super s nějakou dobrou pomazánkou či dipem. K těmto by se asi super hodil hummus s červenou řepou nebo se sušenými rajčátky.

Do wrapu jsem dala zeleninu a bylinky co jsem doma našla, takže opravdu fantazii se hranice nekladou a to je to co na RAW stravě miluji. Aby to mělo šmrnc polijete nějakou majdou, kešunézou, tofunézou, sojanézou… prostě, co vás napadne. Já jsem udělala rychlou kešunézu s bylinkama a podávala s odpoledním sluníčkem 🙂

Krásný den, Vaše Květa

P . S.: Drť můžete použít nejenom do RAW jídel, ale i do klasického burgeru 😉


 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář