DIY Talenty – Dominika

do DIY kuchařky dáváš samý chuťový bomby! Třeba ty donuty, ty byly úplně skvělý, ale obecně, vždycky je to totálně k sežrání!

1/ Takhle si vaříš každý den?

Jsem moc ráda za zájem a těší mě, že se moje jídlo líbí. 🙂 Ve veganské kuchařce zveřejňuji recepty, které vařím/peču běžně a pokud usoudím, že by se daný recept mohl někomu hodit a zrovna nejsem úplně líná jídlo vyfotit.

2/ Jak se stravuješ každý den? vaříš si? chodíš do restaurací?

Když chodím do školy a nemám dost času, je moje stravování jednodušší, energii dobíjím pomocí ovesných kaší, lívanců (které si dělám do foroty), smoothies, banánovách zmrzlin, pečených brambor, batát, a těstovin. Jindy se „hecnu“ a udělám něco, na co mám už dlouho chuť i když to může znamenat delší čas strávený u plotny a velký nepořádek, který se málokdy obejde bez cákanců omáčky na zdi a mouky v obočí. Občas se mi ale nechce nic, přesto se prostě nechci šidit, tak si zajdu do indické nebo čínské restaurace, kde „výmyslům“ vegana vycházejí vstříc nebo si objednám pizzu, kterou si doma doladím vegan sýrem.

3/ Kde bereš inspiraci?

Inspirace ke mně přichází ze všech stran. Někdy na internetu přímo narazím na konkrétní recept, který prostě musím vyzkoušet, jindy improvizuji nebo veganizuji původně neveganské pokrmy a někdy sleduji pořady o vaření a opět veganizuji. Když si ale nevím rady, co by šlo čím nahradit nebo čím dané jídlo vyšvihnout, zavolám babičce, ta už se ve vegan kuchyni vyzná a zkušenosti zdatné hospodyňky s mnohaletou praxí jsou k nezaplacení. (Babičko, jestli tohle čteš, tou mnohaletou jsem nechtěla narážet na tvůj věk, ale… Z toho už se nevykroutím :/).

4/ Používáš nějaké speciální suroviny? prozradila bys nějaký svůj tip nebo trik, na který si při vaření přišla?

Nevím přesně, jaké suroviny jsou považovány za speciální, ve větších městech dnes není problém cokoliv sehnat. Když ale zavzpomínám na své veganské začátky, byla pro mě speciální i obyčejná pohanka. Postupně jsem začala zařazovat potraviny, o kterých jsem nikdy dřív neslyšela a nyní jsou nedílnou součástí mé spíže. Takže si nemyslím, že moje lednice by byla speciálnější, než lednice jiného vegana nebo člověka, který se snaží stravovat pestřeji. Mám ale speciální tip. Dělejme, že to nikoho přede mnou nenapadlo a já si můžu ponechat všechny zásluhy… Někdy při pečení improvizuji a zkouším různé mouky, experimentuji s poměry a občas se to prostě úplně nepovede a výsledek je sice třeba bezlepkový, ale tvrdý a suchý. Nikdy se nevzdávám, protože vím, že všechno spraví pořádné pocení. Neslavný produkt mého snažení zavřu ještě za tepla pod poklop a nakonec si pochutnám na měkkém a vláčném dezertu.

5/ Jsi veganka? pokud ano, co tě k tomu přivedlo? a co tě motivuje zveřejňovat recepty ve skupině?

Ano. Před dvěma lety jsem se po krátkém vegetariánském období rozhodla přejít na veganství z čistě etických důvodů. Narazila jsem na pár videí, začala jsem se zajímat o podmínky ve velkochovech a zneužívání zvířat mi prostě najednou přestalo dávat smysl. Měla jsem pochybnosti, tápala jsem, co budu jíst, protože na saláty mě neužije, ale jak se mi postupně veganství dostávalo pod kůži, zjistila jsem, že to jde úplně snadno a přirozeně a vaření se pro mě stalo vášní. Svoje recepty jsem začala zveřejňovat až později i mezi mými facebookovými přáteli, protože jsem ze všech stran slyšela, jak to musí být těžké, nudné, drahé a nevímcovšechno. Chtěla jsem ukázat, že rostlinná strava může být co do chuti božská a nemusí ruinovat peněženku.

Sledujte Dominiku Ibrahimovou v DIY kuchařce na Facebooku

Dominičiny recepty

Donuty

D’oh! Potrebuju formicky. 😀 Taakze kdo ma chut na donuty… (Zase sladky, vim, kdyz ja bych nic jinyho ani jist nemusela) V jedne mise smichame 1 a pul hrnku hladke mouky (dala jsem pul na pul s celozrnnou), pytlicek prdopece, spetku soli, lzicku skorice a cukr podle chuti (ja pouzila pul hrnku kokosoveho). V rendliku zahrejeme 2 PL kokosaku, ctvrtinu hrnku jablecneho pyre, lzici jablecneho octa a trictvrte salku rostlinneho mleka. Nechame tak 4 minutky bublat. Pak mokre smichame se suchym, a pokud jste deti stesteny, mate doma formicky na donuty a testo do nich nalejete. Pokud jste tragedi jako ja, na plech na pecici papir receny pecicak formujeme kolecka skrz prostrihnuty pytlik. Hodime do predehrate trouby a peceme cca 15 minut pri 180 stupnich. Nakonec muzem macet v cokolade a posypat. Treba i kolosem. Vlastne kokosem. Boli me briisko.

Tortilly

Tortilly trotly trolily. Pasta ze smazenych fazoli (La Morena), guacamole, salat, okurka, rajce, tempeh, sojaneza, pohanka, sul, pepr, lahudkove drozdi.

Burger

Dvojita dietka. Na burgery rozmixujeme plechovku cizrny (400g), plechovku kukurice (taktez), 2 snitky cerstveho koriandru, 1/2 cl papriky, 1/2 cl mleteho kminu, lzicka suseneho cesneku, 3 PL hladke mouky, stavu z jednoho citronu, sul, pepr. Osmazit. Bulka, kecup, salat, burger, vign syr, rajce, bulka, kecup, burger, osmazena cibulka, kapari, koriandr, horcice bulka. Na hranolky opeceme brambory a mrkev s olivovym olejem, susenym cesnekem, paprikou, tymianem. Macime v rozmasirovanem avokadu, protoze to se hodi ke vsemu. Jo a vy si bulky upecte, nekupujte je jako nejaka lemra. <3

Tacos

Kde mam svy sombrero?! Koupime male tortilly, protoze jsme lini. Ted potrebujeme pastu z cernych smazenych fazoli, tu si taky koupime (Tesco, La Morena), jsme porad lini. Opecene trotly namazeme pastou, pridame zeleninu (kukurice, paprika, cervena cibule, avokado, opecene zampiony, cerstva petrzel), kesu orechy a jogurtovy dip (soja jogurt, cesnek, sul, pepr), zakapneme limetkou. Nananananannaaaa, nananana naaaa… (Vite, co myslim)

Guacamole

Dneska hodne jednoduse. Guacamolicko (avo, rajcata, sul, pepr, citronova stava, olivac), celer, paprika, okurka a depesaci!

Brownies

Hnědýs. S mandlovym maslem a pekanovymi orechy. V mise smichame 170 g polohrube mouky, 3 PL kakaa, 180 g trtinoveho cukru, 2 lzicky kypriciho prasku, spetku soli. Pridame 5 PL slunecnicoveho oleje, 230 ml rostlinneho mleka, 200 g tmave cokosky. Dame pect na 180 stupnu, zhruba 25 min. V polovine peceni muzeme pridat mandlove maslo a pekanove orechy. A nebo cokoliv.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář